Expociència neix amb el propòsit de mostrar la ciència com una cosa real, tangible i accessible per a tots els públics. Des de 2009 s'han anat adaptant alguns dels desenvolupaments realitzats en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) per a convertir-los en activitats lúdiques que promoguin la cultura científica en la ciutadania i creuen una actitud favorable cap a la ciència i la tecnologia.
Els principals objectius d'aquesta festa de la ciència són acostar la recerca i l'emprenedoria al públic en general, donar a conèixer aquest ecosistema d'innovació conformat per instituts de recerca i empreses basades en el coneixement, despertar vocacions i desenvolupar l'esperit emprenedor en la joventut. Una filosofia que es manté després de més d'una dècada.
Expociència ha anat evolucionant i adaptant-se a les circumstàncies que exigia el context. No obstant això, si alguna cosa no ha canviat, és que des de la seva primera edició ha comptat amb el suport de tots els instituts i centres de recerca situats en el PCUV: l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (CSIC), l'Institut de Ciència dels Materials (UV), l'Institut de Ciència Molecular (UV), l'Institut de Física Corpuscular (UV + CSIC), l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (UV), el Laboratori de Processament d'Imatges i l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València.
XV Aniversari amb una oferta de més de 100 activitats
En aquesta XV edició el públic assistent va poder gaudir de les explicacions de més de 700 investigadors/as distribuïts en més de 100 tallers i activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia. D'aquesta manera, el Parc Científic UV compleix amb un dels seus objectius, la divulgació de la ciència.
+3.500 assistents a l'esdeveniment, 99 estudiants voluntaris, 36 Instituts d'Investigació i entitats participants, 217 enquestes públic, 49 enquestes organització.
80 activitats divulgatives i més de 600 investigadors/as
En aquesta edició tornem al format tradicional de jornada de portes obertes presència, pereasseient activitats noves com les de la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, que permet jugar al marro amb un braç robot mitjançant una cambra, BlueTooth i un algorisme d'intel·ligència artificial (IA) per a calcular moviments. Per part seua, la Facultat de Ciències Matemàtiques ofereix el taller Stat Wars que acosta la ciència de dades a la joventut, perquè comprenguen la seua creixent importància.
+3.500 assistents a l'esdeveniment, 40 estudiants voluntaris, 20 Instituts d'Investigació i entitats participants, 279 enquestes a visitants i 69 enquestes a l'organització
Prop de 3.800 estudiants van seguir les jornades en línia i en directe des de les seues aules
En aquest nou format de e-XPOCÈNCIA, adaptat a la nova normalitat, es van emetre en directe, via streaming una sèrie de sessions, amb la presència a més, d'alumnat i professorat a l'Auditori Marie Curie. Les accions de divulgació de la ciència van consistir en: 5 jornades dobles, 8 ponents, la presentació Projectes Natura i Experimenta TOP, una taula redona sobre iniciatives científiques en l'ensenyament secundari i la representació de l'obra de teatre El teatre és pura química, la química és pur teatre.
206 centres d'ensenyament inscrits i més de 4.700 estudiants connectats a les sessions en directe
Sota un context de pandèmia mundial, en 2020 l'equip d'organització de Expociència va tenir reinventar-se. Així va néixer e-XPOCIÈNCIA, una versió en línia de la festa de la ciència i la tecnologia on van ser els professionals del Parc Científic de la Universitat de València els qui es van acostar al seu públic, especialment a l'estudiantat de Secundària i Batxillerat. A través de vuit xerrades protagonitzades per personal de l'àrea científic-acadèmica i empresarial del PCUV, els assistents van poder conèixer qüestions com quins són els materials que ens permetran aconseguir eficiència energètica, per a què serveixen els satèl·lits o quins són els reptes que presenta la medicina de precisió.
El colofó a la setmana de sessions en directe la va protagonitzar l'obra de teatre El Teatre és pura Química, la Química és pur Teatre, que els seus interpretis són estudiants de la Facultat de Química.
85 activitats, més de 4.500 assistents
A causa de l'increment d'activitats any rere any, l'Institut de Robòtic i Tecnologies de la Informació i Comunicació va desenvolupar una aplicació mòbil que permetia la localització dels diferents tallers amb un sistema de cerca i un mapa interactiu integrat en OpenStreetMaps. En aquesta edició, es van realitzar transmissions en directe des de les diferents xarxes socials del PCUV perquè els usuaris poguessin interactuar i estar informats en temps real.
Algunes de les activitats que es van dur a terme van ser 'La química viu amb tu', organitzada pel Museu de la Universitat de València d´Història Natural, 'Porta't un bosc a casa', del Jardí Botánic o 'El Club d'Escacs Eva Manises', on quatre campions del club ensenyaven a realitzar jugades utilitzant el càlcul, la lògica, la teoria, el raonament i la creativitat, eines clau per al raonament científic.
X Aniversari: 97 activitats i més de 4.500 assistents
La desena edició de Expociencia es va celebrar en 2018 i va ser el reflex que la ciència pot ser divertida si es transmet des de la passió, la convivència i la responsabilitat. Tallers de física, química, astronomia, biologia o robòtica van oferir als visitants la possibilitat de submergir-se en el vessant més màgic de la ciència, recreant jardins cristal·lins, observant l'Univers des de les profunditats de la mar, o exercint de policia científica en un crim en el laboratori de genètica.
Durant la jornada, també es va fer lliurament dels Projectes Natura, una iniciativa dirigida a estudiants de secundària per a l'elaboració de treballs de ciències naturals organitzada per la facultat de biològiques. A aquesta desena edició es van incorporar diferents associacions i ONGs, la Ciutat de les Arts i les Ciències i el Museu d'Història Natural de la UV.
Més de 4.500 assistents, 80 activitats
Expociencia és una realitat que s'ha consolidat al llarg de vuit anys, en els quals en cada edició s'ha superat el nombre d'assistents. Entre investigadors, docents i empresaris, en l'organització de l'esdeveniment es va implicar un total de 400 persones.
Coincidint amb l'any Internacional del Turisme Sostenible, el Jardí Botànic de la UV va voler destacar com les plantes viatgen milers de quilòmetres utilitzant els mitjans més eficients i sostenibles. En 2017, es van unir l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) i les clíniques de la Fundació Lluís Alcanyís de la UV.
Més de 4.500 assistents, 70 activitats
En la jornada de 2016, la Facultat de Matemàtiques es va unir a la festa de la ciència amb l'activitat 'Superfícies seccionades', els estudiants del Grau en Ciències Gastronòmiques van mostrar com s'aplica la física i la química en la gastronomia i el Museu de les Arts i les Ciències va aprofitar el marc de Expociència per a presentar la seva maleta d'experiments científics destinats al públic més jove. La multinacional Analog Devices, situada en el Parc Científic de la Universitat de València, comença a col·laborar.
Més de 4.500 assistents, 70 activitats
Almenys 420 persones es van involucrar en l'organització, de les quals 70 van ser estudiants de la Universitat de València que van rebre formació específica sobre seguretat en esdeveniments. La Fira-Concurs Experimenta va presentar una selecció dels 10 millors projectes experimentals de física desenvolupats per estudiants de secundària i batxillerat. D'altra banda, tres finalistes del concurs FAMELAB van realitzar monòlegs científics que van tenir un gran acolliment per part del públic.
Amb motiu de l'Any internacional de la llum, es van desenvolupar activitats com 'Crea la llum' o 'Comunicació amb fibra òptica'. L'empresa del PCUV UBE Corporation Europe s'uneix a la festa de la ciència.
Més de 4.000 assistents, 70 activitats
Un total de 370 persones es van involucrar en l'organització d'aquesta jornada. Alguna vegada s'ha imaginat 'Cuinant a l'Àrtic'? Els qui van assistir a aquesta edició de Expociència van poder sumergir en nitrogen líquid elements quotidians, dolços i flors, així com observar el seu comportament a temperatures extremadament baixes. Una altra de les activitats destacades de la jornada va ser el 'Robot pintor', un taller accessible en el qual el públic podia controlar un robot amb els peus. L'esportista paralímpic Ricardo Ten va col·laborar en aquesta activitat demostrativa.
Per primera vegada, els assistents realitzen enquestes per a valorar el seu grau de satisfacció. La qualificació global va ser de 8,75 sobre 10. Cada vegada més empreses del Parc Científic de la UV se sumen a participar en el projecte. En 2014, es va unir ValGenetics.
Més de 3.000 assistents, 60 activitats
En Expociència 2013 es va exhibir una rèplica en Llec a escala 1.50 del detector ATLES, el gran experiment del Colisionador d'Hadrons (LHC), amb l'objectiu d'introduir al públic en una visita virtual guiada en directe des del CERN a Ginebra. També es va obrir una exposició sobre Retroinformática, és a dir, antigues consoles de videojocs i computadores personals. El públic va rebre un taller de restauració d'aquesta mena de màquines i va tenir accés a aquests articles per a assemblar naus especials. Van participar cinc empreses instal·lades en el PCUV, entre elles la CECT, Biopolis i Imegen.
Com a novetat, els assistents van gaudir d'animació científica de la mà de Titola Teatre i van ballar al ritme de la batucada Kultrun. En aquest marc científic-lúdic, es va fer lliurament dels premis Media100cia, el concurs de vídeos casolans sobre ciència que en aquesta ocasió celebrava la seva segona edició.
Més de 3.000 assistents, 45 activitats
En aquesta ocasió, la jornada es va retransmetre en streaming a través de Mediauni. Més de 120 persones es van involucrar en l'organització de l'esdeveniment, en el qual, amb motiu de l'Any internacional dels boscos, va participar el Jardí Botànic de la Universitat de València.
A través del taller 'Quina edat té aquest arbre?' els assistents van poder descobrir quins són els components dels boscos. A més, els més petits van poder emportar-se a casa una rodanxa d'arbre on comptar els anells de creixement i conèixer l'edat d'alguns exemplars d'aquest Botànic centenari. També va haver-hi altres activitats, com a exposicions de vidrieres fetes amb nanopartícules o tallers per a explicar el procés d'extracció d'ADN.
3.000 assistents, 42 activitats
La jornada de 2010 va tenir una gran repercussió mediàtica, va ser present en els principals mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana. Com a novetat, en aquesta segona edició es va estrenar La carpa de la ciència, un espai habilitat especialment per a realitzar totes les activitats que no es podien dur a terme a l'interior del Parc Científic. La multinacional Biópolis i el Museu de Geologia es van adherir com a col·laboradors.
Passejant per Expociència es podia gaudir de tota mena d'activitats, com per exemple aprendre a fabricar blandiblu fluorescent o descobrir com veure imatges en 3D sense utilitzar ulleres especials. La multinacional Biopolis va voler participar amb un taller on van mostrar, mitjançant lupes especials, cucs d'un mil·límetre que empren en les seves recerques.
2.000 assistents, 33 activitats
En la primera jornada de Expociència, que va durar aproximadament tres hores, van participar més de 100 voluntaris procedents dels instituts de recerca situats en el PCUV. El personal investigador es va ocupar de dur a terme i desenvolupar diferents activitats científic-divulgatives com tallers, projeccions d'audiovisuals o visites guiades pels centres de recerca i les empreses innovadores instal·lades en aquest ecosistema. També va comptar amb la col·laboració de la Facultat de Física de la UV.
Les persones que van assistir a aquesta primera edició van poder gaudir d'activitats com visitar als taurons de l'aquari del SCISIE, transformar el vi en aigua o construir molècules.