José María Lagarón, investigador fundador del grup Nous Materials i Nanotecnologia de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), és l'impulsor del projecte d'investigació que ha dissenyat i fabricat unes mascaretes fetes a Espanya que, a diferència de les convencionals, compten amb un filtre de *nanofibras que permet una filtració mecànica. Aquest filtre, patentat pel IATA-CSIC i la spin-off Bioinicia, dissipa millor la calor per la seua lleugeresa i augmenta la durabilitat de la màscara, ja que la filtració és permanent i no disminueix amb el seu ús.
Aquesta setmana ha arribat al mercat espanyol el primer mig milió de mascaretes produïdes amb aquest material filtrant, i al llarg de les pròximes també es comercialitzaran a Alemanya i Llatinoamèrica. Els investigadors asseguren que aquestes seran a més en breu antimicrobianes i biodegradables. Les mascaretes compten amb la certificació especial CPA FFP2, que la Unió Europea ha llançat per a resoldre l'emergència que es va crear en interrompre's el comerç de certs materials de filtració que provenien principalment de la Xina. Han sigut certificades per DEKRA i APPLUS+.
Demà, 1 de setembre, a les 17:00h en el nostre canal d'Instagram (@parccientificuv), José María Lagarón respondrà a les preguntes del públic sobre aquesta nova tecnologia, que és fruit dels projectes aprovats per la plataforma Salut Global del CSIC i per la convocatòria del Sistema Valencià d'Innovació i Investigació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a abordar la pandèmia de COVID-19.
#LivePCUV és un nou espai d'entrevistes en directe a través del qual els i les professionals que treballen en el Parc Científic de la Universitat de València comparteixen amb la societat els seus projectes, desenvolupaments i activitats.