#LivePCUV amb David Ruiz, investigador de l'ICBiBE especializat en taurons
8 de juny 17:30 IGTV

#LivePCUV amb David Ruiz, investigador de l'ICBiBE especializat en taurons

08/06/2020

El confinament humà, motivat per la pandèmia de COVID-19, ha suposat una reducció del trànsit marítim i de l'activitat pesquera en la mar Mediterrània. Paral·lelament, en les últimes setmanes s'ha albirat a Espanya espècies tan cridaneres als nostres ulls com el tauró pelegrí, el segon peix més gran del món. Existeix una relació causal entre aquests dos fets? És conseqüència immediata de la reducció de l'impacte humà sobre el medi marí?

Qui ens traurà de dubtes serà David Ruiz, investigador de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, situat en el Parc Científic de la Universitat de València. Ruiz és membre del projecte d'I+D Avaluació de l'estat de conservació de taurons i ratlles del mediterrani espanyol mitjançant l'estudi de pesqueres: riscos i accions de prioritat (ECEME). La sobreexplotació pesquera i la degradació dels seus hàbitats són les principals causes del descens en les poblacions d'elasmobranquis. En moltes zones la deficiència en les dades de captura i desembarcament representa un impediment per a conéixer l'estat real d'aquestes poblacions. Aquest projecte pretén avaluar l'abundància i distribució dels elasmobranquis del mediterrani espanyol mitjançant dades obtingudes des de programes d'observació pesquera i desembarcaments, així com identificar quines espècies són més vulnerables a l'impacte d'aquesta activitat. Aquesta informació és essencial per a millorar el coneixement de taurons i ratlles i l'establiment de mesures efectives per a la seua gestió i conservació en aigües d'aquest ecosistema.

David Ruiz és doctorant per la Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València. Becat pel Programa Internacional de la UV, va finalitzar els seus estudis de grau a Austràlia, participant en el desenvolupament de noves metodologies per a l'estudi de taurons i ratlles. Amb el suport d'ajudes a l'Excel·lència Acadèmica ha participat en l'estudi de les poblacions de tauró rabosa a Filipines. A més, ha col·laborat en diferents projectes orientats a l'estudi de la biologia i parasitologia de vertebrats marins promoguts per la Universitat de València, així com de taurons en particular gràcies a projectes liderats per la Universitat d'Oviedo i l’Oceanogràfic de València.

Actualment David treballa amb l'equip de Zoologia de la Universitat de València i l'Institut de Ciències de la Mar (CSIC) per a estudiar la distribució, abundància i estat de conservació dels taurons i ratlles del Mediterrani occidental mitjançant el projecte ECEME, el qual compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.


Quan i on?

Amb el format d'entrevista que caracteritza a la nostra secció #LivePCUV, el dilluns 8 de juny, #DíaDelsOceans, entrevistarem a David Ruiz a les 17.30 hores en el nostre canal d'Instagram. La duració serà de 30 minuts (15' d'exposició i 15' en els quals atendrà els dubtes de l'audiència).

Podreu accedir a l'entrevista en directe a través del canal de Instagram del Parc Científic de la Universitat de València: https://www.instagram.com/parccientificuv/