Presentació

El Parc Científic de la Universitat de València fa 10 anys des de la seua inauguració oficial, un 4 de setembre de 2009. En aquell moment, culminava el projecte d'aquesta institució universitària per a desenvolupar en el seu si un ecosistema d'innovació que afavorira encara més la transferència de coneixement. Naixia un espai on conviurien dues àrees diferenciades, però complementàries: l'Àrea Científicoadèmica, consolidada en l'última dècada del segle XX, i una Àrea Empresarial de nova creació amb l'objectiu de propiciar la instal·lació de companyies innovadores basades en el coneixement i generadores d'alt valor afegit.

Després d'una dècada de creixement, aquestes dues àrees aglutinen hui a més de 1.500 professionals d'alta qualificació, equips pluridisciplinaris que treballen de manera coordinada amb la finalitat que la investigació i el desenvolupament generen progrés en el seu entorn més immediat a través de la innovació.

La millor manera de valorar els assoliments que s'han consolidat en aquesta dècada és acostar-se a conéixer aquest ecosistema, escoltant les persones protagonistes d'aquesta efemèride.

Descobreix-nos!

Vídeos

10 anys de convivència entre ciència i innovació

10 anys de convivència entre ciència i innovació

10 anys de la Fundació Parc Científic Universitat de València

10 anys de la Fundació Parc Científic Universitat de València

10 anys d'empreses basades en el coneixement

10 anys d'empreses basades en el coneixement

10 anys de gestió universitària d'un ecosistema d'innovació

10 anys de gestió universitària d'un ecosistema d'innovació

Això era un Parc Científic...

Això era un Parc Científic...

Tres Premis Nobel, en el PCUV

Tres Premis Nobel, en el PCUV

Mediació i arbitratge

Mediació i arbitratge

Expociència 2019

Expociència 2019

Participació valenciana en la 1ª fotografia d'un forat negre

Participació valenciana en la 1ª fotografia d'un forat negre

Innovación, mi visión personal. Por Nuria Oliver
Gràcies per acompanyar-nos en el nostre X aniversari!

Cronologia

Al llarg d'aquests 10 anys el Parc Científic de la Universitat de València ha afavorit la transferència de resultats de la investigació universitària a la societat a través de la gènesi i impuls d'empreses innovadores basades en el coneixement.

Han sigut múltiples els desenvolupaments innovadors ideats tant des dels 7 instituts d'investigació i els 2 centres singulars d'R+D+I, com els executats per companyies de base cientificotècnica; resultats que suposen un progrés per al nostre entorn en àmbits empresarials com la Biotecnologia, la Genòmica, les TIC, la Nanotecnologia, i l'Energia i el Medi Ambient, entre altres.

Així mateix, el Parc Científic s'ha consolidat com a centre d'innomediació orientat a acostar a la societat les últimes novetats i avanços tecnològics a través de l'organització de congressos, jornades informatives i formatives, workshops, seminaris, activitats de networking i de l'edició de llibres electrònics.

En aquesta cronologia resumim alguna de les fites que han aconseguit els i les professionals del Parc Científic de la Universitat de València.

2009
Parc Científic 2009
  • Els Prínceps d'Astúries van inaugurar el 4 de setembre el Parc Científic de la Universitat de València, on a una consolidada Àrea Científic-Acadèmica, formada llavors per 6 instituts d'investigació i 2 centres singulars d'R+D+I, s'unia un Àrea Empresarial destinada a donar suport a la gènesi i el desenvolupament d'activitats empresarials innovadores i d'alt contingut científic i tecnològic. Ambdues conformen el que definitivament serà aquest ecosistema d'innovació i de transferència del coneixement.

 

  • Mesos abans, el 9 de març de 2009, s'havia constituït la Fundació Parc Científic Universitat de Valencià, òrgan de gestió per a impulsar la transferència de coneixement des de la investigació científica cap al sistema productiu. Els seus patrons fundadors van ser la Universitat de València, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València, el Banc Santander i la Fundació Bancaixa.

 

  • Amb anterioritat es va celebrar la 'I Trobada Capital i Ciència’, fòrum d'inversió impulsat pel Parc Científic, a través del qual un ampli grup d'empreses de base científic-tecnològica van poder exposar el seu projecte, el seu pla de negoci i el seu projecte d'inversió davant una audiència formada principalment per inversors, experts sectorials, gestors de desenvolupament i altres empresaris..

 

  • Al maig de 2009 va tindre lloc la primera edició d'Expociència, la jornada de portes obertes del Parc Científic per a donar a conéixer a la societat valenciana el treball diari dels instituts d'investigació i de les empreses situades en el PCUV. Es van organitzar nombroses activitats, algunes de caràcter lúdicocientífico, que van sorprendre gratament els assistents.
2010
parc cientific 2010
  • La I Trobada Internacional de Biotecnologia de la Comunitat Valenciana, organitzat pel Clúster Bio (BIOVAL), va reunir el 17 de novembre a experts en la matèria dels EUA i Europa. En la sessió de partnering es van dur a terme més de 50 reunions entre empreses.

 

  • El Parc Científic de la Universitat de València va ser guardonat amb el Premi Economia 3 en la modalitat ‘Lideratge Investigador’.

 

  • Biopolis, spin-off del CSIC, consolida el seu desenvolupament en el Parc Científic després de ser la primera empresa que es va situar en l'Àrea Empresarial del PCUV.

 

  • Comença la implantació en el Viver d'Empreses del Parc Científic de les primeres spin-off de la Universitat de València.
2011
parc cientific 2011
  • Es va posar en marxa el Planter d'Empreses del Parc Científic, un nou concepte d'oficina basat en un espai de coworking que facilita la posada en marxa de projectes emprenedors en fase incipient de desenvolupament.

 

  • El PCUV va coordinar la Xarxa de Científics Emprenedors amb el suport de VLC Campus. Els objectius d'aquest projecte associatiu pioner són promoure la cultura de l'emprenedoria entre els científics, elaborar un codi de conducta de les empreses cap als científics emprenedors i propiciar el seu reconeixement social.

 

  • Dos anys després de la seua inauguració, l'Àrea Empresarial del PCUV va passar d'albergar 19 empreses a tindre més de 60 companyies instal·lades.

 

  • La Universitat de València i el Banc Santander van signar el 4 d'octubre un conveni per a promocionar la cultura emprenedora en el PCUV. A través de la seua Divisió Global Santander Universitats, l'entitat financera col·labora amb la FPCUV en el desenvolupament d'un programa d'activitats orientades tant a la promoció de la cooperació entre grups d'investigació de la Universitat i el sector empresarial, com a la creació d'empreses innovadores i a la posada en marxa d'espais i infraestructures, en les instal·lacions del PCUV, per a la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies.

 

2012
parc cientific 2012
  • El Parc Científic va inaugurar 'Evomobile', un living-lab de mobilitat elèctrica reconegut per CLIMATEKIC com a model de bones pràctiques amb l'assistència del conseller d'Economia, Indústria i Comerç i el rector de la Universitat de València. El projecte va comptar amb el finançament de l'Agència Valenciana de l'Energia.

 

 

  • La FPCUV, al costat de diferents entitats públiques i privades, va signar el Pacte Local per la Innovació de l'Ajuntament de València.

 

2013
parc cientific 2013
  • Empreses del sector químic valencià, agrupades en l'Associació Química i Mediambiental del Sector Químic de la Comunitat Valenciana (QUIMACOVA), va visitar al gener el Parc Científic i va signar un conveni amb la Universitat de València.

 

  • El Parc Científic va acollir el taller informatiu sobre Horitzó 2020 en el sector de l'alimentació, organitzat per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes.

 

  • El Palau de Cerveró va acollir la I Setmana de la Innovació de la Universitat de València. Va ser una proposta del Parc Científic i la Càtedra de Divulgació de la Ciència destinada a crear debat entorn de diferents aspectes de l'ampli concepte que és la Innovació. El físic Carlos Pobes va ser l'encarregat de tancar la programació amb una conferència sobre la seua experiència a l'Antàrtida amb l'experiment IceCube.

 

  • L'Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Universitat va desenvolupar un programa de realitat augmentada per a la intervenció educativa en autisme.
2014
parc cientific 2014
  • 19 empreses que van implantar la seua activitat en el si de l'acabada d'inaugurar Àrea Empresarial del Parc Científic van ser reconegudes per la vicerectora d'Investigació i el gerent de la FPCUV. Un lustre després de la seua obertura, aquest espai del Parc Científic suma 88 signatures instal·lades.

 

 

  • El Parc Científic va convocar la primera edició del VLC Campus Start-Up, programa que va permetre identificar noves iniciatives empresarials innovadores. Les empreses beneficiàries van ser Sequencing Multiplex, Xenobiotics, Q'omer Bioactive Ingredients, Breeze Group International, Neuropharmatest i Uvat-Bio. Se'ls va proporcionar un programa formatiu i allotjament corporatiu per a facilitar el desenvolupament dels seus projectes.

 

2015
parc cientific 2015
  • L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixte de la Universitat de València i el CSIC, va obtindre l'acreditació com a ‘Centre de Excel·lència Severo Ochoa’. L'IFIC és líder en investigació experimental i teòrica de física de partícules, astropartícules i física nuclear. El centre participa en col·laboracions científiques de tot el món i, en particular, està involucrat en diversos experiments del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN.

 

 

 

  • REPSOL i  científics de la Universitat de València buscaren aplicar nanotecnologia a l'energia del futur. L'Oficina de Transferència de Resultats d'Investigació va reunir en el Parc Científic als seus investigadors amb responsables d'R+D del Centre de Tecnologia Repsol amb l'objectiu d'identificar àmbits de col·laboració en el marc del projecte SONAR (Strategic Opportunities of Nanotechnology Applications in Repsol), un mapa estratègic per a la identificació d'aplicacions innovadores de la nanotecnologia a la indústria energètica.

Programa

16 de maig de 2019:

HoraDescripcióLloc
12:00 - 13:30Conferència. 'Entre les fronteres del temps i l'espai. Així es va fotografiar el primer forat negre supermassiu'                                        

Ivan Martí-Vidal, membre del projecte Event Horizon Telescope

Auditori Marie Curie

 

3 de juny de 2019:

HoraDescripcióLloc
11:30 - 13:30

Col·loqui amb tres Premis Nobel

Jean-Marie Pierre Lehn (Química, 1987), Serge Haroche (Física, 2012) i Ben Feringa (Química, 2016)                                                         

Auditori Marie Curie

 

18 de juny de 2019:

HoraDescripcióLloc
11:30 - 13:30

Jornada. La mediació i l'arbitratge davant les controvèrsies derivades de l'activitat investigadora i de transferència de tecnologia i innovació 

Guillermo Palao, Felipe Palau, Rosa Rodríguez, Jesús Olavarría i Ignacio Alamar 

        

Auditori Marie Curie

 

16 d'octubre de 2019:

HoraDescripcióLloc
10:00 - 12:30   

Acte institucional per a commemorar el X aniversari de la inauguració oficial del PCUV                                                       

Ponent convidada: Nuria Oliver, cientifica informàtica responsable del departament de Ciència de Dades en Vodafone i especialista en models computacionals de comportament humà. Títol de la ponència: Hacia una Inteligencia Artificial por y para la Sociedad                                        

 

Auditori Marie Curie

 

Pendent concretar data:

HoraDescripcióLloc
11:00 - 12:00          

Conferencia

Isidro Laso Ballesteros, Cap Adjunt d'Ecosistemes Innovadors en la Comissió Europea

Auditori Marie Curie

 

Desembre de 2019:

HoraDescripcióLloc
 12:30 - 13:30  

Acte de tancament de la commemoració del X aniversari de la inauguració oficial del PCUV                                                       

                            

 

Auditori Marie Curie

Premsa

Cinc premis Nobel visiten la Universitat de València en col·loquis i conferències dels Premis Rei Jaume IEuropa Press Llegir més »
L'astrònom valencià Ivan Martí conta com es va obtindre la imatge d'un forat negreÀ Punt Llegir més »
El PCUV acull una jornada sobre l'arbitratge i la mediació davant les controvèrsies derivades de l'activitat investigadoraPCUV Llegir més »
Transferir o morir. L'opinió de Marcos Fernández, director de l'IRTICRevista Mètode Llegir més »
El repte de liderar una empresa basada en el coneixementRevista Mètode Llegir més »
El Parc Científic de la UV celebra demà el seu dècim aniversarilevante-EMV Llegir més »
Al Ras retransmiteix en directe el dècim aniversari del Parc CientíficÀ Punt Ràdio Llegir més »
El viver on conviuen 'start up' amb multinacionalsExpansión Llegir més »
On s'uneixen ciència i empresaLevante-EMV Llegir més »
El Parc Científic celebra 10 anys impulsant la transferència de coneixementÀ Punt Notícies Llegir més »
Ciència i empresa per a la innovacióRevista Mètode Llegir més »